KDU tar upp hedersvåld i nytt jämställdhetspolitiskt manifest

18 Maj

I dagarna håller KDU sitt riksmöte på Ekerö i Stockholm. En ny förbundsstyrelse väljs och motioner debatteras och röstas om. I samband med mötet presenterade även KDU:s vice förbundsordförande Sara Skyttedal ett jämställdhetsmanifest – där hedersvåld och hederskultur får utrymme:

KDU motsätter sig starkt den kultur som motiverar hedersvåld och tvångsäktenskap. Vi anser också att regeringen måste utarbeta en strategi för hur just hedersvåld och tvångsäktenskap kan motverkas i samarbete med myndigheter och ideella organisationer. Hos socialtjänsten, polisen och på skolor bör det finnas personal som är utbildad i hur man upptäcker dessa problem, hur det drabbar ungdomar och hur det kan förebyggas. Vår uppfattning är att kvinnlig könsstympning alltid är oacceptabel. Sverige skall i biståndssammanhang verka för att stödja organisationer och rörelser som motverkar könsstympning samt också erbjuda större skydd för de kvinnor i Sverige som riskerar att utsättas för dessa övergrepp.

Det är mycket glädjande att ett ungdomsförbund tar upp problematiken som finns på detta sätt. Det är få ungdomsförbund som tar tag i denna fråga, det kanske handlar om rädsla för att bli kallade rasister eller ren okunskap om hur utbrett problemet med hedersvåld är.

De åtgärder som KDU i sitt manifest presenterar är bra. Speciellt den del som handlar om kunskapshöjning bland socialtjänst, skola och polis – något som vi som arbetar med hedersvåld tydligt märkt av saknas i många av landets kommuner. Kunskapshöjning är på gång men behövs i större grad, målet bör vara en hederssamordnare i varje svensk kommun.

Det är även bra att KDU tar upp kvinnlig könsstympning, i en tid då man i Egypten (som kriminnaliserade könsstympning 2008) nu möter ett bakslag och där de kvinnliga parlamentsledamöterna från Muslimska brödraskapet nu åter igen vill legalisera könsstympning av kvinnor. Efter arabiska våren har biståndet till organisationer i Egypten som arbetar emot könsstympning klart minskat. Att man även tar upp Sverige i detta sammanhang är bra och nyttigt – vi har en tendens att glömma bort att det lever kvinnor i vårt land som är könsstympade – eller riskerar att bli könsstympande.

Kort och gott; Bra av KDU att ta upp frågan – jag hoppas att fler följer deras exempel och vågar stå emot kulturrelativisterna som härjar runt.

Lämna en kommentar